Kategorier
Debatoplæg

Fodboldens død – pt. 1

http://www.bold.dk/nyt/Blatter-vil-beloenne-offensivt-fodbold

Følgende artikel er at finde på bold.dk i dag.

Min første reaktion var at jeg havde svært ved at forestille mig et skønnere billede end Sepp Blatter foran en henrettelsespeloton. Og det er i øvrigt et vedvarende ønske.

Næste indskydelse var dog af lidt mere nedslående karakter – er dette begyndelsen på enden af det spil vi kender som fodbold. Selvfølgelig vil der altid være fodbold, men vil meget af det vi finder fascinerende ved spillet forsvinde over en årrække….?

Som jeg, vist ved gentagne lejligheder, har givet udtryk for så er en af de ting der fascinerer mig ved spillet evnen til at udnytte egne resourcer og modstanderens svagheder på bedst mulig vis. Det taktiske aspekt optager mig rigtigt meget, hvilket nok også forklarer min forkærlighed for den udgave af spillet der praktiseres i støvlelandet. Med dette forslag vil hold der har for vane at bero på en stærk defensiv, god taktik og omstillingsspil jo blive påført et decideret handicap. Dette er åbenbart black-listede aspekter af spillet – og første politiske step til at ensrette spillet hen mod det der gennem de seneste år er belvet kørt kampagne for som værende ‘rigtig’ fodbold.

Det vil samtidigt være et mere eller mindre farvel til typer som Franco Baresi, Paolo MaldiniFabio Cannavaro, Jaap Stam, Angel Nadal, Tony Adams m.fl. – spillere som fans elsker og elsker at hade (hvilket jo naturligvis også er en del af det).

At dræbe mangfoldigheden i fodbolden vil efter min mening også være at dræbe fodbolden som vi er vokset op med den og som vi kender den i dag.

Dog tror (og ikke mindst håber) jeg at dette er endnu et tåbeligt udfald fra Sepp Blatter der lige skal gøre opmærksom på sig selv fordi han har fundet sig selv i et vakuum af ombejlethed efter VM’s afslutning. Omvendt skal man desværre ikke undervurdere mediernes magt – og medierne har (i hvert fald i mange tilfælde) købt tesen om den ‘rigtige’ fodbold og sejre og nederlag for sporten.

Lad os håbe at dette bliver på sit nuværende stadie – et ugennemtænkt forslag fra en mand der savner lidt pr.

Men aben er ude af sækken, og jeg har allerede set de første kommentarer der bifalder forslaget.

4 kommentarer til “Fodboldens død – pt. 1”

“… er dette begyndelsen på enden af det spil vi kender som fodbold?”

– Næppe. Som der så ganske rigtigt står i et af de indlæg, der følger artiklen, så er det umuligt at forene Sepp Blatters finansielle ønske om turneringens størrelse og geografiske mangfoldighed, der fremmer kvantitet frem for kvalitet, og så et etisk ønske om at styrke det, han forbinder med god fodbold. Altså, med mindre man søger de totale cirkusoplevelser, a la den vi fik da Tyskland besejrede Saudi-Arabien 8-0, i 2002. Den kamp var jo kun sjov, fordi man havde Miroslav Klose på sit drømmehold.

Jeg falder over hans udtalelse om, at holdene skal stimuleres til at spille for at vinde… jeg undrer mig over, at han tror, at holdene ikke gør det. Men for at vinde skal man score flere mål end modstanderen, og i den forbindelse nytter det altså ikke, at lade modstanderen have fri adgang til målchancer. Heller ikke for at behage regipræsidenten, og mindske dennes frygt for at blive afsløret i, at han i virkeligheden ikke interesserer sig for fodbold.

At en af konsekvenserne er, at der i visse kampe er to hold der matcher hinanden således på taktikken, at målene udebliver, er jo netop et udtryk for, at fodbold ikke kun er tilfældigheder og enkeltmandspræstationer. Det bør sige sig selv, at jo mere håndboldlignende tilstande – hvor man enten er omkring eget eller modstanderens felt (der er intet spil i mellem) – des flere ”hovsa-resultater” vil man opleve. Underholdene? Nej. Laveste fællesnævner? Ja.

Til Sepp Blatters forsvar skal det siges, at han erkender, at spillet interesserer ham så lidt, at han har sovet til kampene i næsten et helt årti, hvor reglen om golden goal gjaldt. For den vil han gennemføre, med det argument, at det tvinger holdene til at blive mere offensive i den forlængede spilletid. Nej, Sleepy Sepp, det bliver ikke udfaldet… det så vi sidst, du ved dér, da du sad og sov. For holdene spiller rent faktisk for at vinde, hvorfor de ikke forærer modstanderne den ene forsvarsåbning efter den anden, i bestræbelserne på selv at score. Resultatet blev, at det stimulerede en endnu mere defensiv tilgang, end i den ordinære spilletid.

Det var nu også ment som et skrækscenarie og en dommedagsprofesi…

DOG skal man ikke undervurdere de vinde der blæser i FIFA. Hvor der er (politisk) vilje er der vej. FIFAs seneste genistreg med Jabulani’en er jo netop et eksempel på at man fra Sepp Blatters trone mente at man kunne gøre spillet mere seværdigt i form af flere mål. Til formålet fik man en bold designet der var mere uforudsigelig – det er en af de ting som FIFA har rost bolden for at være. Altså med andre ord har man givet keeperne et handicap. Det er jo netop den samme tankegang der gør sig gældende i dette forslag – netop at påføre et handicap til en bestemt spillestil.

Jeg synes at man skal være på vagt – når tanken er tænkt kan den også udføres.

Bestemt ikke – man er nødt til at tage det lidt alvorligt men ellers er jeg på samme side som Matias. Var det ikke også Blatter, der ønskede at man skulle gå til fodboldkampe som man gik til opera? Altså, man sidder ned og klapper pænt når der er noget at klappe af – og forsøger på alle måder at fjerne den rest af stemning, der efterhånden er tilbage på diverse stadions i Europa.

Bolden til VM har næsten altid været kritiseret og jeg mindes da andre gange hvor målmænd har ment den brækkede underligt. Den del er der ikke noget nyt i, men noget man meget gerne må stoppe, da det giver for megen debat i forhold til hvad det hele handler om – spillet på banen.

Man skal konstant være på vagt – og hvis man virkelig vil gøre det mere underholdende kan man da bare fjerne offside-reglen samt indføre at forsvarsspillernes fodboldstøvler som minimum skal veje 2 kg hver……. Desværre er det ikke urealistisk at Blatter kunne finde på et sådan forslag, da manden tydeligvis INTET begreb har omkring fodbold og taktik men udelukkende lefler for mindste fællesnævner.

Nej nej, min kommentar skal heller ikke læses i andet lys, end som umiddelbar forkastelse af et skrækscenarie. Netop fordi snakken harmonerer rigtig dårligt med Sepp Blatters andre – og faktiske – tiltag. At jeg alligevel tager snakken seriøst, hænger naturligvis sammen med det forhold, I også argumenterer for, nemlig at den kan være en forsmag på, hvad der i den nærmeste fremtid søges at ændre på.

Og jeg er jo stokkonservativ. Også mht. fodbold. Jeg synes ikke der skal ændres på SPILLET, for at ændre spillet. Og nej, det er ikke det samme som at være modstander af alt nyt. Jeg ser gerne at de “charmerende” dommerfejl helt fjernes, f.eks. ved hjælp af teknologiske hjælpemidler (chip i bolden osv.). Men spillet som sådan – altså reglerne og konceptet – fungerer glimrende allerede, og det er jo heller ikke pga. de forskellige tåbe-tiltag, der er blevet afprøvet (herunder golden goal, sjove bolde osv.), at spillet har udviklet sig eksplosivt, siden jeg begyndte at interessere mig for det. Det har spillet selv sørget for – med hjælp fra den stigende eksponering, sporten har nydt godt af.

Lukket for kommentarer.