Kategorier
Debatoplæg

Loyalitet

Som fans/supportere forventer vi ofte at fodboldspillerne der vælger at iklæde sig vores holds trøjer er loyale overfor klubben – og gud nåde og trøste dem, hvis de vælger at skifte til en rivaliserende klub (Carlos Tevez), og det er da også en helt naturlig forventning. Jeg synes dog at Diego Forlan siger noget, der er værd at tage med i overvejelserne, når han udtaler følgende:

Det er som jeg altid siger: da jeg kom til Europa forlod jeg mit hjem og jeg forlod alle, så jeg er ikke knyttet til et hold.

Med andre ord: hvorfor skulle han (og alle andre fodboldspillere der flytter til et andet land for den sags skyld) føle en speciel loyalitet overfor en speciel klub, de tilfældigvis spiller for i en kortere årrække? Der er naturligvis nogen, for hvem det bliver et “andet hjem” (Ole Gunnar Solskjær er et glimrende eksempel herpå), men for størstedelen af professionelle fodboldspillere er en klub “bare” en arbejdsgiver. Jo før vi indser det, jo før holder vi op med at være skuffede, når spillerne opfører sig på en måde, der betegnes som “illoyalt” i vores øjne.

For lokale spillere er situationen naturligvis en anden, for hvad nu hvis Steven Gerrard og Ryan Giggs byttede klub? Det er utænkeligt!

Spørgsmålet er: kan vi forvente at udlændinge opfører sig som lokale og opfører sig loyalt overfor klubben?